ONLINE ORDER

Name:
Email Address:
Phone Number
Delivery Address
Customer Type Repeat Customer
First Time Customer
Order Detail ( Color , Size & Quantity)
Others (Special Request ) For Gift Box Request ADD RM5

This form powered by Freedback

Saturday, January 1, 2011

TUTORIAL: Cara Menggunakan Headband untuk Gaya Ala Arab


Ok kawan-kawan,

Hari ne saya nak ajar macamne nak guna headband yang so intrend sekarang ne kan.
Actually dekat Butik QOMA ada lebih 10 jenis Headband macam2 design tapi hari ne saya guna Sequin Headband ya. Nanti next entry kita buat tutorial lain pulak. ;)

So jomla kita tengok satu2 step untuk guna Sequin Headband ne. Oh ya sorryla just guna mannequin sbb takde orang la boleh jadi model & tangkap gambar serentak. So kenalkan ni Cik Qomi. ;p

STEP 1:
Pakai selendang macam biasa tapi make sure sebelah panjang & sebelah lagi pndek macam Cik Qomi pakai. Untuk buat gaya ne kita guna inner ya supaya lagi mudah la nak suaikan dengan headband tu nanti.

STEP 2:
Then ambil yang sebelah pendek then pinkan dekat bahagian atas tau. Make sure yang sebelah pendek tu dah tutup leher . Pandai2lah korang agak nanti yaaa.

CLOSE UP: Tengok yang bahagian pendek tu just pinkan dekat bahagian atas ye. Bukan bahagian bawah tudung. & guna jarum peniti je. Jangan guna brooch jurai2 plak.

STEP 3: Then ambil la Sequin Headband then letakkan bertindih dengan shawl yang kita pakai tu. Nak lagi comel bawalah bahagian bunga tu ke tepi dekat bahagian jarum peniti tu. So bolehlah cover jarum peniti tu kan. Then tali hitam tu make sure kemaskan supaya tutup sempadan shawl and anak tudung kat atas kepala tu. (Eh macam merapu je arahan aku ne,korang try la imagine ya. ;p )


STEP 4:
Haa yang ne last part. Lepas dah kemaskan headband, korang just ambil yang bahagian panjang and campak2 je dekat ke bahagian belakang. Ok fine. Taknak campak2. Tarik je ke bahagian belakang tapi jangan smpai tercekik pulak leher korang. Buat natural je and supaya dekat bahagian depan tu ada ala2 curve yg labuh ke bawah.

STEP 5:
So dah siap!! Korang kenala kemaskan sikit. Ambil Bunga headband tu bawa ke atas shawl so headband ne tak lah tindih shawl korang.Untuk kemasan terakhir letak satu jarum peniti dekat bahagian atas kepala. Manala tau kot2 angin kuat nnti terburai pulak shawl korang tengah orang ramai. Korang juga yg setahun tak nak keluar rumah nanti. Ok siap. Senang kan? Then kalau korang perasan style ne just guna 2 jarum peniti. tak guna keronsang pun. Sangat selesa tauuuu! ;D

SELAMAT MENCUBA!!
Photobucket

4 comments:

Tini Fattah said...

maw try ni......simple je...tp mmg cntik klu d gayakn ^_^ tq.

NoRHaNa CorNER said...

cantik la

Vanilla PieLove said...

mne nk cari shawl cmtu yea..?? dh lme cri shawl jenis yg cmtu.. :(

Leen her said...

hahaha..xdapek nk nolong klu tburai..hehe.. :)

follow me k..
herdiaryoflife.blogspot.com

Post a Comment